"Voorstellingsvermogen is belangrijker dan kennis"

- Albert Einstein

Regie

Zaalregie

Elk evenement heeft sturing nodig. Er is een begin en een einde met daartussenin allerlei onderdelen. De onderlinge samenhang en timing daarvan bepalen grotendeels een succesvolle en effectieve happening of een afgang waar je nooit meer aan herinnerd wilt worden.

Wat als er op meerdere plaatsen tegelijk iets moet gebeuren, plenair en in deelsessies? Wie ontvangt gasten, sprekers, hoogwaardigheidsbekleders, artiesten? Wie houdt het overzicht? Wie begrijpt dat er gegeven de omstandigheden hier even iets vertraagd en daar iets versneld of misschien zelfs geskipt moet worden zonder dat iemand van je gasten iets in de gaten heeft?

Laat je helpen. Zorg dat jij je kunt focussen op je gasten, je klanten, de directie. De (zaal)regisseur zorgt intussen dat jouw programma wordt samengesteld, gerepeteerd en uitgevoerd. Stuurt alle relevante disciplines aan zoals licht, geluid, audiovisueel, special effects. Brengt de inzet van sprekers, artiesten, gastvrouwen en catering samen. Eén kapitein die de verantwoordelijkheid neemt en waar nodig knopen doorhakt. Jouw steun en toeverlaat. Dat geeft rust, ruimte en focus. Voor jou en voor je gasten.

Wist je trouwens dat ik vrijwel altijd vanaf de regieplek ook live voice-overs verzorg waar dat nodig of gewenst is?

Beeldregie

Het in beeld brengen van een gedachte, een complex proces of een nieuw product vereist speciale kennis. Over beeldovergangen, geluid, cameravoering, verhaallijnen, handelingsassen, tempo, frasering, ritme, muziek, auteursrechten, belichting. Maar ook over wat het met mensen doet als er ineens een grote camera op ze wordt gericht. Hoe je hen geruststelt, coacht, kalmeert, helpt.

Jij blijft eindverantwoordelijk, natuurlijk. Jij moet tevreden zijn over de video of het multimediaproduct. Laat mij het heft in handen nemen om te zorgen dat wat hiervoor nodig is op de juiste manier gebeurt. Vertel me wat je bedoeling is, laat me meedenken over inhoud en vorm en zorgen dat het juiste (beeld)verhaal wordt verteld.

In voorkomende gevallen doe ik alles zelf, veel korter kunnen de lijnen niet zijn. En anders in nauw overleg met jou, met technische mensen, vormgevers, creatieven, editor, animator of wie er maar nodig is om de productie tot stand te brengen. Ik hou de vinger aan de pols, zowel inhoudelijk als budgettair, en bewaak de deadlines. Jij hoeft alleen maar te zeggen of je het mooi vindt.

Content regie

Bij sommige evenementen worden alle (ja, echt alle) zintuigen geprikkeld om de gewenste boodschap over te brengen. Geen grotere impact dan een totaalbeleving waarbij inhoud, vorm en techniek een subtiel samenspel aangaan.

Wie maakt dat alle beelden, trillingen, geuren, geluiden en smaken op exact het juiste moment in precies de goede intensiteit en door de juiste apparatuur en mensen worden voortgebracht? Dat vereist gedegen voorbereiding en professionele (bege)leiding tijdens de uitvoering. Dat noem ik ‘content-regie’. Het componeren en dirigeren van alle prikkels die op de gast worden overgebracht, van concept tot en met de feitelijke uitvoering.
Dat doet de content-regisseur. Dat doe ik.

Camera regie

Soms heb je een evenement met veel mensen of ben je in een inspirerende locatie met slecht zicht op het podium. Soms wil je daarnaast wat op het podium gebeurt registreren of direct (online) uitzenden. In die gevallen kun je niet zonder camera’s. Het kiezen van de juiste beelden voor het projectiescherm, de mensen thuis of de later te maken eindmontage is een vak apart.

Ieder doel vraagt andere keuzes – niet zelden worden meerdere doelen tegelijk gediend. Dat maakt cameraregie tot een complexe uitdaging. Waar als het goed is iemand met veel (hands on)-ervaring het overzicht op houdt. Inderdaad. Daar zou ik zomaar de goede keuze voor kunnen zijn.

Podiumregie?

Bij een programma met meerdere sprekers of interviews, een talkshow of aankondigingen bewijst een dagvoorzitter of presentator doorgaans goede diensten. Vaak wordt voor het ‘aan elkaar praten’ van het programma een bekende Nederlander gevraagd. Zijn of haar bekendheid vergroot de impact en verhoogt de kosten. Geregeld volstaat het een onafhankelijke, representatieve, vriendelijke en inhoudelijk ingevoerde presentator in te zetten die, samen met regisseur en stagemanager, de flow en de sfeer op het podium erin houdt. In voorkomende gevallen nam ik die taak op me, tot volle tevredenheid van alle aanwezigen. Zelfs van mezelf.