Nieuwsbericht

Hybride events #2

We waren op evenementen al gewend om camera’s in te zetten en met online is dat uiteraard essentieel. Maar er is nogal een verschil of je ze gebruikt voor live of online.
Bij een fysiek congres bijvoorbeeld worden camera’s vaak ingezet om close-ups te maken van sprekers. En andere dingen worden doorgaans genegeerd, want de bezoekers ervaart deze zelf.
Online zijn camera’s juist nodig om de deelnemer mee te nemen in de ervaring, dus ziet hij ook andere dingen dan close-ups. Zoals overzichtsshots, kijk- en luistershots van andere deelnemers en ‘totalen’ om het grotere plaatje in zich op te kunnen nemen.

En in de online situatie staan of zitten mensen vaak op één vaste plek. Terwijl op een podium in een live situatie sprekers veel vaker heen en weer lopen. Dus zal de keuze in het tweede geval eerder op ‘bemande’ camera’s vallen dan op ‘remote camera’s’.

Kortom, denk goed na over hoe de kijker thuis het evenement gaat beleven en welke rol camera’s daarbij spelen. En dat geldt ook voor de mensen die fysiek aanwezig zijn. Het zijn twee verschillende programma’s en daar zul je -ook budgettair- rekening mee moeten houden.

Heb je hier vragen over stuur me gerust een PB.